Geactualiseerde examenprogramma's voor wiskunde op het vmbo

17 april 2025

Woensdag 16 april waren we op SLO bij elkaar met de leraren wiskunde en de schoolleiders van de negen vmbo-scholen. Sinds het begin dit schooljaar zijn zij intensief aan de slag gegaan met de drie conceptexamenprogramma’s en –syllabi wiskunde voor vmbo-bb, -kb en gl/tl.

Leerlingen, leraren en schoolleiders maken de balans op.

Gisteren waren we op SLO bij elkaar met de leraren wiskunde en de schoolleiders van de negen vmbo-scholen. Sinds het begin dit schooljaar zijn zij intensief aan de slag gegaan met de conceptexamenprogramma’s en –syllabi wiskunde voor vmbo-bb, -kb en gl/tl.

In deze periode ontwikkelden leraren lessen en toetsen vanuit de nieuwe programma's en kregen leerlingen les in de nieuwe inhouden, die we samen evalueerden.

Tijdens de slotbijeenkomst maakten we de balans op. Hoe begrijpelijk en bruikbaar zijn de conceptexamenprogramma's en -syllabi? Verwachten we dat ze uitvoerbaar zijn? En: welke adviezen geven we het ministerie mee voor implementatie. Tijdens de slotdag waren daarom ook de collega's van College voor Toetsen en Examens, stichting Cito en het ministerie van OCW aanwezig.

Naast het verzamelen van feedback op de conceptexamenprogramma’s, keken we ook samen met leraren en schoolleiders naar de opzet van het beproeven. Als voorloper op alle andere vakken die nog zullen volgen, biedt wiskunde vmbo een uitgelezen kans om alle opgedane inzichten mee te nemen.

In verschillende gespreksrondes gingen de deelnemers met elkaar in gesprek om te reflecteren op de sterke punten van de programma's en syllabi en om verbeterpunten in kaart te brengen. Een waardevol moment om inzichten te verzamelen en samen te bouwen aan een actueel en betekenisvol wiskundecurriculum voor de toekomst.

Zomaar een greep uit de reacties:

‘De gespreksrondes zijn een fijne werkvorm om met elkaar in gesprek te gaan, het is verrijkend om te weten hoe iedereen erin staat.’

‘Leren abstraheren blijft belangrijk want dat is wiskunde: de kunst van het weglaten.’

‘Het was heel fijn om aan het beproeven mee te doen en op die manier mee te mogen denken over de vakvernieuwing. We hebben nieuwe inzichten opgedaan en leuk om als school nu voorop te lopen.’

‘Zorg voor onze vmbo-leerlingen nóg meer voor verbindingen tussen praktisch leren door verbinding met buiten, beroeps- en praktijkvakken.’

Hoe gaan we nu verder?

De SLO-collega’s Madeleine Vliegenthart, Harm Selten en Maarten De Boeck storten zich samen met de collega's van onderzoek Bert Slof, Dominique van Beekveld en Melde Gilissen nu vol enthousiasme op het verwerken van alle opgehaalde feedback uit de het beproeven. Op 24 juni komen de deelnemende scholen met de collega's van College voor Toetsen en Examens, stichting Cito en het ministerie van OCW nog één keer samen om het jaar van beproeven feestelijk met elkaar af te sluiten.

Gerdineke van Silfhout, programmamanager actualisatie examenprogramma's: “Wiskunde was het eerste vak dat de programma's voor het vmbo beproefde met leerlingen, leraren en schoolleiders. We puzzelden met alle betrokkenen een eenjarig traject uit en leren daar weer heel veel van voor alle vakken die nog gaan volgen! Ontzettend mooi dat schoolleiders ons teruggaven dat collega's van drie, vijf en zelfs elf vakken willen meedoen met het beproeven in 2025 en 2026.”



toon meer

Leerplankundig thema