Kom bij het leernetwerk Leidinggeven aan curriculumontwikkeling op school
Met curriculumontwikkeling geef je
vorm aan de onderwijsvisie van je school.
Of het nu gaat over het vormgeven van maatwerk, vakoverstijgend onderwijs of vakgerichte ontwikkelingen, het vraagt om leiding en sturing op curriculumontwikkeling. Hoe doe je dat? Hoe voer je als (school)leider het gesprek hierover met de leraren(-teams)? En hoe werk je hierbij aan kwaliteit?
Cruciaal hiervoor is het versterken van curriculumbewust handelen en expertise van curriculumontwikkeling in docenten(teams). Ook vraagt dit om meer structurele aandacht voor curriculumontwikkeling en borging daarvan in de organisatie. Met dit leernetwerk geven Voortgezet Leren en SLO scholen die in de breedte van het onderwijsprogramma met curriculumontwikkeling aan de slag willen een steuntje in de rug.
Wat kan je verwachten?
In het leernetwerk zet je concrete stappen op het gebied van curriculumontwikkeling op voor jouw school relevante doelen. Dat doe je aan de hand van kennisuitwisseling met andere scholen, inhoudelijke voeding en concrete tools vanuit SLO en procesbegeleiding in de vorm van tussentijdse gesprekken.
Heleen van Schoubroeck, Citadel College, Lent: "Het is zonde om zelf opnieuw het wiel uit te vinden als er zoveel voor het oprapen ligt. In samenwerkingen, zoals het leernetwerk, valt veel te halen."
Wat levert het op?
Na het volgen van dit leernetwerk:
- Weet je beter wat het curriculum is en wat er bij curriculumontwikkeling komt kijken.
- Heb je nieuwe curriculummaterialen voor je eigen school ontwikkeld.
- Heb je je handelingsrepertoire vergroot en ben je beter in staat om curriculum te ontwikkelen.
- Heb je structurele aandacht voor curriculum in je schoolorganisatie geborgd.
Aangereikte instrumenten ondersteunen het gesprek tussen schoolleiding en docenten over de keuzes die je binnen het curriculum kunt maken en het werken aan kwaliteit. Instrumenten die eventueel aan bod komen zijn het curriculaire spinnenweb, een curriculumevaluatietool als ook het werken vanuit ontwerpprincipes en met ontwikkelkaarten.
Met het delen van je ervaringen draag je bij aan de ontwikkeling van instrumenten voor curriculumontwikkeling op school.
Voor wie?
We vragen per school deelname van de verantwoordelijke schoolleider/teamleider en een betrokken docent of teacher leader die een taak of rol heeft in de curriculumontwikkeling.
Criteria voor deelname:
Dit leernetwerk is voor scholen die:
- Met curriculumontwikkeling aan de slag willen of hiertoe eerste stappen hebben gezet. Er is sprake van een integrale aanpak binnen de hele school of een afdeling.
- Ambitie hebben om leraren meer als ontwerpers te benaderen die vanuit leerdoelen willen werken.
- Ontwerpteams/vaksecties gefaciliteerd hebben om ook daadwerkelijk met het curriculum aan de slag te gaan in 2024-2025.
Yke Constandse, Berlage Lyceum, Amsterdam: "De tools van SLO helpen je om doelgericht te overleggen en voorkomt dat je in welles/nietes-discussies belandt. Doordat SLO het aanbiedt, weet je bovendien dat het uit onderzoek voortkomt en dus van kwaliteit is."
Waar en wanneer?
Het leernetwerk komt 6 keer samen van 13.00 – 16.00 uur (met lunch vanaf 12.30 uur) op de volgende data:
- Maandag 18 november 2024
- Donderdag 23 januari 2025
- Maandag 17 maart 2025
- Donderdag 22 mei 2025
- Maandag 15 september 2025
- Donderdag 6 november 2025
Locatie: kantoor van SLO in Amersfoort
De kosten
Deelname aan dit leernetwerk is kosteloos. Wel verwachten we aanwezigheid bij alle bijeenkomsten en tussentijdse voortgang in het ontwikkelproces op school. Daarnaast gaan we ervan uit dat je bereid bent om goede praktijkvoorbeelden en materialen als inspiratiebron voor andere scholen, als ook buiten het leernetwerk, te delen.
Meedoen?
Meld je aan (opent in nieuw venster) vóór 18 oktober. Na aanmelding zal de procesbegeleider zo snel mogelijk contact met je opnemen om een eerste afspraak in te plannen. In dit kennismakingsgesprek krijg je meer informatie over het leernetwerk, bespreken jullie je motivatie en leerdoelen ten aanzien van curriculumontwikkeling en bespreek je met de procesbegeleider of je deelname aansluit bij die van andere deelnemers in het leernetwerk.
Meld je tijdig aan; het leernetwerk heeft een beperkt aantal plekken.
Vragen?
Heb je vragen over het leernetwerk? Stuur dan een e-mail naar voortgezetleren@vo-raad.nl of bel 030 232 48 80.
Geïnteresseerd?
Meer lezen?
Eerder schreef SLO een artikel in de Didactief special over het leernetwerk Curriculumbewust handelen.