Een mooie mijlpaal: op 17 april hebben we de herziene kerndoelen Nederlands en rekenen en wiskunde en de herziene functionele kerndoelen Nederlands en rekenen en wiskunde gepubliceerd.
Na een aanvullende opdracht vanuit de politiek hebben we de kerndoelen meer in samenhang gebracht. Staatsecretaris Mariëlle Paul stuurde vandaag een brief aan de Tweede Kamer waarin zij de Kamer informeert over deze oplevering. Het ministerie van OCW start een traject om de kerndoelen vast te leggen in wet- en regelgeving.
Het gaat om de definitieve conceptkerndoelen Nederlands en rekenen en wiskunde (herziene versie 2025) voor het primair onderwijs, de onderbouw van het voortgezet onderwijs en het (voortgezet) speciaal onderwijs. Ook hebben we vandaag de functionele kerndoelen Nederlands en rekenen en wiskunde gepubliceerd. Deze kerndoelen zijn voor leerlingen die zeer moeilijk leren of meervoudig beperkt zijn. Na bijna twintig jaar ligt er een definitief voorstel voor actuele kerndoelen. Deze generatie kerndoelen is concreter geformuleerd en heeft een vaste opbouw. Ze geven de leraar meer houvast en de kerndoelen zijn over de leergebieden heen vanuit dezelfde principes ontworpen. Hiermee krijgen scholen een meer concrete opdracht en is duidelijker omschreven wat iedere leerling in het primair en speciaal onderwijs, en in de onderbouw in het voortgezet (speciaal) onderwijs aangeboden moet krijgen en uiteindelijk moet kennen, kunnen en hebben ervaren.
Na een eerdere oplevering in oktober 2024 kregen we de aanvullende werkopdracht van het ministerie van OCW om het aantal kerndoelen te verminderen, de concrete beschrijvingen vast te houden en het geheel meer in samenhang te presenteren, zodat er een goede focus komt op het versterken van lezen, schrijven en rekenen. In de herziene versie 2025 hebben we deze aanvullende opdracht verwerkt.
Samen met het onderwijsveld
De afgelopen twee jaar hard hebben onze curriculumexperts samen met leraren en vakexperts hard gewerkt aan deze kerndoelen. Meer dan 200 scholen hebben deze vervolgens beproefd in de onderwijspraktijk.
Voor de kwaliteit van het onderwijs is meer nodig dan een landelijk curriculum. Kerndoelen zijn een belangrijke voorwaarde, maar geen garantie voor goed onderwijs. De werkelijke kwaliteit van het onderwijs vindt plaats in de school. Voor een goede vertaalslag van doelen naar onderwijsactiviteiten, didactiek en toetsing zijn leraren en schoolleiders cruciaal. Zij weten waar hun leerlingen staan, wat ze nodig hebben om de doelen te bereiken en welke aanpak effectief is.
Hoe gaat het verder?
Het ministerie van OCW start het traject om de (functionele) kerndoelen vast te leggen in wet- en regelgeving. In de kamerbrief meldt Paul het voornemen om de kerndoelen Nederlands en rekenen en wiskunde vanaf schooljaar 2026-2027 in te laten gaan. Het ministerie zal dan ook aangeven hoeveel tijd scholen krijgen voor een goede implementatie van de nieuwe kerndoelen.
In de komende jaren ontwikkelen wij leerlijnen, voorbeelden en andere materialen om scholen te ondersteunen bij de implementatie van actuele kerndoelen naar een eigen schoolcurriculum. Wil je nu al aan de slag? We hebben illustraties gemaakt bij de verschillende (functionele) kerndoelen.
Deze illustraties zijn geen onderdeel van de wettelijke opdracht, maar helpen scholen om beter te begrijpen wat er van hen wordt verwacht.
Benieuwd naar de nieuwe (functionele) kerndoelen voor Nederlands en rekenen en wiskunde?
- Kerndoelenboekje met de definitieve conceptkerndoelen Nederlands en rekenen en wiskunde.
- Kerndoelenboekje met de functionele kerndoelen Nederlands en rekenen en wiskunde (definitief concept).
- Wil je al aan de slag met de nieuwe kerndoelen? Op de webpagina Aan de slag vind je tips.
- Wil je op de hoogte blijven van de actualisatie van de kerndoelen? Meld je dan aan voor de automatische nieuwsupdates op www.actualisatiekerndoelen.nl.