Voorbeelden

18 december 2019

Leerlingen kunnen keuzevakken en/of modulen kiezen die ontwikkeld zijn door andere SVC's, maar die bij alle profielen een rol kunnen spelen.

Dat kan zeer interessant zijn voor scholen die te maken hebben met regionale en specifieke omstandigheden zoals arbeidsmarkt-relevantie, geografische ligging (bijvoorbeeld de havens) en het aanbod van vervolgopleidingen. Voorbeelden van keuzevakken die complementair kunnen zijn bij het profielvak HBR:

  1. keuzevakken van Economie en Ondernemen;
  2. keuzevakken van Zorg en Welzijn;
  3. keuzevakken van Techniek;
  4. keuzevakken van Groen.

Van deze aansluitende keuzevakken volgen een paar voorbeelden.

1. Keuzevakken van Economie en Ondernemen (E&O)

Door het profielvak HBR te combineren met keuzevakken van E&O kunnen leerlingen zich voorbereiden op een baan als zelfstandig ondernemer (bijvoorbeeld als zzp'er). Er kan een keus gemaakt worden uit de volgende keuzevakken:

  • Marketing
  • Officemanagement
  • Logistiek
  • Financieel en administratief beheer
  • Ondernemen
  • Webshop

Vooral de keuzevakken Markering, Officemanagement, Logistiek en Financieel en administratief beheer, maar ook de profielmodulen als keuzevak Commercieel, Secretarieel, Logistiek en Administratie zijn aantrekkelijke combinaties, omdat in de HBR-wereld deze onderdelen zeker een rol spelen. Secretariële werkzaamheden, zoals gasten ontvangen, inschrijven e.d. zijn zaken die bij Recreatie terugkeren. Kijkend naar het mbo, zou Secretarieel en Recreatie een prima voorbereiding zijn voor de opleiding Leisure & Hospitality. Logistieke werkzaamheden spelen een belangrijke rol in het restaurant, de keuken en de bakkerij. Behalve dat er kwalitatief goede koks, gastheren en bakkers worden opgeleid, is het ook de bedoeling dat er geld verdiend wordt. De modulen Commercieel en Administratie kunnen een prima voorbereiding zijn op dit doel.

In de SVC Economie is bewust gekozen voor het keuzevak Ondernemen. Dit keuzevak zou in ieder profiel een keuzemogelijkheid kunnen zijn. Ondernemen is profieloverstijgend en dus geschikt voor leerlingen die misschien ambities hebben om een eigen onderneming te starten, dus ook voor HBR.
Vooral voor de niveau 4 opleidingen in het mbo voor leidinggevende, manager en ondernemer is het keuzevak Ondernemen zeker het overwegen waard.

Het keuzevak webshop is ook een goede mogelijkheid. De opkomst van de maaltijdboxen via webwinkels nemen steeds meer toe en het bestellen van bijvoorbeeld taarten via webwinkels is nu al realiteit.
Het profielvak HBR kan heel goed gecombineerd worden met verschillende keuzevakken E&O om zo een goede aansluiting te verwezenlijken met opleidingen in het mbo.

2. Keuzevakken van Zorg en Welzijn (Z&W)

HBR- leerlingen kunnen hun kennis ook verbreden door keuzevakken uit Zorg en Welzijn te kiezen. Bij Facilitaire Dienstverlening 'inrichting en verzorging' bij Z&W is sport en veiligheid de context waarin leerlingen zich begeven, terwijl bij Facilitaire Dienstverlening 'beheer en onderhoud' de context een gastenverblijf is. Leerlingen die zich verder willen ontwikkelen in de Facilitaire Dienstverlening 'beheer en onderhoud' kunnen dit dan uitbreiden met Facilitaire Dienstverlening 'inrichting en verzorging' bij Z&W. De leerling kan kiezen uit de volgende keuzevakken:

  • Uiterlijke verzorging breed;
  • Haarverzorging;
  • Huidverzorging;
  • Hand- en voetverzorging;
  • Facilitaire dienstverlening zorg en welzijn;
  • Beveiliging en veiligheid;
  • Gebouwenbeheer;
  • Sport en bewegen;
  • Voorkomen van ongevallen en EHBO (Jeugd Eerste Hulp B).

Een logische combinatie hierbij kan zijn: de keuzevakken Beveiliging en veiligheid en Gebouwenbeheer naast het keuzevak Facilitaire Dienstverlening beheer en onderhoud. Als het keuzevak Traiteur ook wordt gekozen liggen er vervolgmogelijkheden open richting Fastservice.

De keuzevakken Uiterlijke verzorging breed, Haarverzorging, Huidverzorging en Hand- en voetverzorging in combinatie met Evenementen past uitstekend bij vervolg opleidingen richting Leisure & hospitality.

De keuzevakken Sport en bewegen en Voorkomen van ongevallen en EHBO (Jeugd Eerste Hulp B) in combinatie met Recreatie en Evenementen, zouden ook een prima combinatie kunnen zijn en passen ook uitstekend bij vervolg opleidingen op het gebied van Leisure & hospitality.

3. Keuzevakken bij Techniek

Een belangrijk onderdeel bij de Facilitaire Dienstverlening beheer en onderhoud is de technische kant van het facilitair bedrijf. De volgende keuzevakken kunnen dienen als aanvulling op het keuzevak Facilitaire Dienstverlening beheer en onderhoud.

Bij BWI betreft het werkzaamheden voor het onderhoud aan gebouwen, zoals schilderwerk, wandafwerking en het vervangen van gebroken ruiten:

  • Schilderen en afwerken van hout en steenachtige ondergronden;
  • Wandafwerking;
  • Onderhoud schilderwerk;
  • Glas.

Bij PIE gaat het er voornamelijk om elektrische storingen op te sporen en te verhelpen, maar ook lekkende kranen, ontstoppen en losliggende dakpannen recht leggen of daklekkages opsporen:

  • Werktuigkundig en elektrotechnisch onderhoud;
  • Drinkwater en sanitair;
  • Dakbedekking.

Bij MVI moeten we denken aan het beheren van kleine netwerken en daarbij het onderhoud bij kunnen plegen en de beveiliging, die al een belangrijk onderdeel is van de facilitaire dienstverlening. De digitale beveiliging zou een verdieping daarop kunnen zijn:

  • Netwerkbeheer;
  • Digitale beveiliging.

4. Keuzevakken bij Groen

Twee logo's die aangeven dat er een trend is waar te nemen, dat consumenten graag producten uit de regio willen consumeren en ook willen weten hoe producten in de landbouw tot stand komen. De consument vindt het belangrijk dat de bedrijfskolom zo kort mogelijk is.

2c4 HBR2c5 HBR

Voor HBR kunnen de volgende keuzevakken complementair zijn aan het eigen profielvak:

  • Groene productie, bij Keuken;
  • Tussen productie en verkoop, bij Keuken;
  • Werk in tuin en landschap, bij Recreatie en Evenementen;
  • Groei voorbereiden, bij Bakkerij, Keuken;
  • Groei en oogst, bij Bakkerij, Keuken;
  • Voeding: hoe maak je het? Bij Keuken.

Hierbij moet natuurlijk wel opgemerkt worden, dat een goede Gastheer/vrouw aan zijn/haar gasten alles kan vertellen over streekproducten en dat hij of zij de schakels kent in de bedrijfskolom.