Gastheerschapspecialisatie
13 oktober 2022
In een meer complexe praktijkomgeving service en advies verlenen aan diverse typen gasten, omgaan met gedifferentieerde vragen en de bijbehorende serveertechnieken uitvoeren:
- Viergangen opdekken
- Juiste keuze maken van bestek, buffet opstelling
- Eiland van koffie en broodjes serveren
- Free flow systeem toepassen
- Keuzemenu, koud voorgerecht, warm voorgerecht, soep serveren
- Hoofdgerecht, vis of vlees, couvert aanpassen en serveren
- Vanaf een schaal vlees en vis op bord uitserveren
- Uitserveren in een buffetopstelling
- Basaal verschil tussen rode-, rosé- en witte wijn weten
- Aperitief en digestief serveren
- Gewone koffie, espresso, cappuccino serveren
- Koffieapparaat gebruiken en onderhouden
Verder kunnen de onderstaande websites (klik op de logo's) nog de nodige handreikingen bieden voor het keuzevak gastheerspecialisatie voor de invulling van 80-120 uur. De combinatie van gastheerschapspecialisatie en keukenspecialisatie is aan te bevelen. Beide keuzevakken zijn complementair aan elkaar. De VSHO organiseert jaarlijks wedstrijden voor vmbo-leerlingen HBR die strijden om de landelijke titel horeca vakman/vrouw. Daarnaast vinden ook koppelwedstrijden plaats waarin vmbo-leerlingen met mbo-leerlingen samen strijden om de landelijke titel.