Keukenspecialisatie

17 augustus 2021

Bij keukenspecialisatie kunnen de leerlingen een bijdrage leveren aan het beheren van horecaproducten en gerechten bereiden en doorgeven in een meer complexe situatie, zoals minimaal een vier gangenmenu.

  • Gerechten niet enkelvoudig maar samengesteld bereiden.
  • Balanceren en bakken van aardappelen.
  • Gebonden soep bereiden.
  • Zelf bouillon maken.
  • Gekookt en gebakken aardappelen bereiden.
  • In plaats van sla/tomaat salade een sla/kip/kerriesausdressing salade bereiden.
  • In plaats van een kant en klare saus, zelf saus een saus bereiden.

Verder kunnen onderstaande websites nog de nodige handreikingen bieden voor het keuzevak keukenspecialisatie voor de invulling van 80- 120 uur. Verder is de combinatie van keukenspecialisatie en gastheerschapspecialisatie aan te bevelen. Beide keuzevakken zijn complementair aan elkaar. De VSHO organiseert jaarlijks wedstrijden voor vmbo-leerlingen HBR die strijden om de landelijke titel horeca vakman/vrouw. Daarnaast vinden ook koppelwedstrijden plaats waarin vmbo-leerlingen met mbo-leerlingen samen strijden om de landelijke titel.