Evenementenagenda - april 2025
Op deze pagina kun je interessante evenementen vinden.
Je kunt het resultaat filteren via het menu aan de rechterkant.
Tijdens deze netwerkdag, met het thema: van kerndoelen digitale geletterdheid naar lespraktijk, gaan we met elkaar in gesprek over concrete vertalingen van de (concept)kerndoelen naar de onderwijspraktijk.
Hoe ziet straks onderwijs in digitale geletterdheid er in het vo uit? Aan welke (les)activiteiten kan je denken? Wat zou je concreet in de les kunnen doen als je DG als apart vak aanbiedt? Kan je de inhouden van het leergebied ook combineren met inhouden van andere vakken? We gaan concreet aan de slag met deze vragen en we bespreken ook welke verschillen er zijn tussen lessen over DG op het vmbo, havo en het vwo.
Over de netwerkdagen
Tijdens de netwerkdagen digitale geletterdheid voor het vo bespreken we de recente ontwikkelingen rondom digitale geletterdheid en gaan we samen aan de slag met thema’s die op dit moment in het voortgezet onderwijs spelen.
Het netwerk digitale geletterdheid vo beoogt op geen enkele manier commerciële activiteiten en is bedoeld voor docenten, schoolleiders, i-coaches, kartrekkers of andere functies in het vo die bezig zijn met digitale geletterdheid. We nodigen alle belangstellende onderwijsprofessionals van harte uit bij deze bijeenkomst, ongeacht het oorspronkelijke vakgebied of achtergrond binnen het leergebied digitale geletterdheid.
De doelen van het netwerk zijn:
- het bespreken van de meest recente/actuele ontwikkelingen rondom digitale geletterdheid in het vo;
- het uitwisselen van ervaringen en het van elkaar leren;
- het vergroting van inhoudelijke expertise;
- het initiëren van vernieuwingen.
Op dinsdag 8 april aanstaande organiseert het Netwerk taalrijk onderwijs vo weer een webinar van 15.30-17.00 uur.
Mara Rooijmans (docent Nederlands en regisseur meertaligheid op het Stedelijk College in Eindhoven) vertelt over het tot stand komen van onderzoekswerkplaatsen om de warme overdracht van po naar vo voor meertalige leerlingen te optimaliseren. Ook zal ze de belangrijkste uitkomsten delen.
Kristel Doreleijers (postdoctoraal onderzoeker bij de afdeling Linguïstiek en Taalvariatie van het Meertens Instituut) laat zien hoe taalvariatie vanuit verschillende perspectieven belicht kan worden, hoe dit het taalbewustzijn van leerlingen vergroot en hoe je taalvariatie koppelt aan taalvaardigheden.