Anna Reinhold wint brons op 51e Internationale Chemieolympiade

30 juli 2019

Brons voor 17-jarige Anna Reinhold uit Assendelft tijdens de 51e Internationale Chemieolympiade (IChO) in Parijs. Berjan Stouwie uit Marum en Laurens Smulders uit Breda kregen een eervolle vermelding en Nena Slaats uit Geldrop viel helaas net buiten de prijzen. De olympiade was van 21 tot en met 30 juli aan de Universiteit Parijs. 309 middelbare scholieren uit 84 landen deden mee. Het thema was: 'Making Science together'. De Chinese Liu He won de olympiade.

Het Nederlandse team was een selectie uit de 40e Nationale Scheikundeolympiadeweek. Zij scoorde verdienstelijk met percentages variërend van bijna 60 tot ruim 70% en won de fotowedstrijd waarbij de opdracht was om de meest originele foto's te maken over opgegeven onderwerpen.

Top 4 IChO 2019 Parijs
Nederlandse team Internationale Chemieolympiade

Prijsuitreiking

Jean-Pierre Sauvage, erevoorzitter van de wetenschappelijke commissie, die in 2016 samen met Ben Feringa en Fraser Stoddart de Nobelprijs voor Scheikunde kreeg, gaf een lezing over de moleculaire motors en de vele mogelijkheden die hij hiervan ziet bij geheugenopslag, robots en biomedische toepassingen. Prof. Qi-Feng Zhou, president van IUPAC, International Union of Pure and Applied reikte de prijzen uit in het internationaal conferentiecentrum Maison de la Chimie.

Nobelprijsonderzoek en wijn

De IChO bestaat uit een praktisch en een theoretisch gedeelte. De leerlingen onderzochten de kwaliteit en houdbaarheid van wijn. IJzer is van nature in wijn aanwezig. Als de ijzerconcentratie hoger is dan 10 tot 15 mg per liter, kan oxidatie van ijzerdeeltjes tot kwaliteitsverlies leiden door de vorming van neerslagen. Het is daarom noodzakelijk het ijzergehalte tijdens de wijnproductie te meten. De theorietoets ging over het Nobelprijsonderzoek: het ontwerpen en synthetiseren van moleculaire machines.

Cultuur snuiven

De leerlingen bezochten ook het Louvre, het wetenschapsmuseum Palais de la Découverte en het Paleis van Versailles. Daarnaast was er volop gelegenheid om internationale contacten te leggen en nieuwe vrienden te maken; het belangrijkste aspect van de olympiades naast het wedstrijdelement. Martin Groeneveld, Dick Hennink en Emiel de Kleijn begeleidden het Nederlandse team. In 2020 wordt de 52e IChO gehouden in Istanbul (Turkije).toon meer

Sector

Leerplankundig thema