Toptalenten, van harte gefeliciteerd!

4 oktober 2019

Uitblinkers beloond met de OnderwijsTopTalentPrijs 2019

Ruim dertig gespannen leraren uit het basis- en voortgezet onderwijs, hun opleiders en families, verzamelden zich donderdag 3 oktober in Amersfoort. Zij meldden zich daar als genomineerde voor de OnderwijsTopTalentPrijs 2019.

Op de lerarenopleidingen in Nederland barst het van het talent. Met de OnderwijsTopTalentPrijs hebben de opleiding de kans om hun getalenteerde (ex-)studenten voor het voetlicht te brengen. De prijs laat de diversiteit aan afgestudeerden zien, en hun onderzoek naar effectief onderwijs.

SLO maakt deel uit van de jury en beoordeelde dit jaar de zestien inzendingen voor het basisonderwijs. En dat was een feest, aldus jurylid Nora Steenbergen:

Bij het jureren hebben we  genoten van de rijkdom aan inzendingen. Eigenlijk is het oneerlijk om maar één winnaar aan te wijzen, zoveel mooie en doordachte onderzoeken zaten er tussen. Als je het mij vraagt hadden we er met gemak vijf tot winnaar ex aequo kunnen uitroepen."

En de winnaar is…

De jury was onder de indruk van het hoge niveau van alle deelnemers. Toch moest de knoop worden doorgehakt. Zij koos als winnaars:

Dieuwke Verkerk van VU Amsterdam/Windesheim Zwolle won de prijs voor het basisonderwijs. Haar onderzoek resulteerde in concrete adviezen om de samenwerking met ouders te integreren in het curriculum van de pabo. Zo worden startende leraren beter voorbereid op de omgang met ouders die bij goed onderwijs zo belangrijk is. "Ze heeft een heldere verbinding gevonden tussen theorie en praktijk en daarmee een onderwerp als 'ouders en school' opnieuw op de kaart gezet" zo meldde de jury.

In de categorie voortgezet onderwijs streek Bernice d’Anjou van TU/e School of Education Eindhoven met de eer. Als aankomend docent Onderzoeken en Ontwerpen richtte zij zich op het verlichten van de mentale last van docenten bij het controleren van werkhouding en resultaten van leerlingen tijdens digitale lessen. Zij ontwikkelde een daarvoor een spel dat leerlingen stimuleert om actief en zelfstandig te studeren. De jury prees haar veelzijdigheid als studente en haar betrokkenheid bij het onderwijs. Zo ontwikkelde ze naast haar studie, bèta-technisch lesmateriaal voor opleidingen in Mozambique.

Na lovende woorden van juryvoorzitter Monique Marreveld, hoofdredacteur van Didactief, ontvingen de winnaars hun prijs uit handen van de onderwijswethouder van Amersfoort, Fatma Koşer Kaya.

SLO feliciteert de winnaars van harte met hun prijs! Ook nodigt ze alle genomineerden uit voor een masterclass curriculumontwikkeling.

De OnderwijsTopTalentPrijs is een initiatief van het Instituut voor Nationale Onderwijs Promotie (INOP) i.s.m. Cito, SLO, vakblad Didactief, stichting Nationale Onderwijsweek en stichting Nationale Onderwijsstad.

Lees meer over de winnaars en alle genomineerden op www.onderwijstoptalentprijs.nl