Uitreiking Nationale Onderwijstalenten 2024

8 oktober 2024

De winnaars van de Nationale Onderwijstalenten 2024 zijn op vrijdag 4 oktober bekendgemaakt in Beeld en Geluid in Hilversum. SLO is trotse vriend van de Nationale Onderwijsweek.

In Beeld & Geluid in Hilversum had minister Eppo Bruins, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de eer om de Nationale Onderwijstalenten 2024 te onthullen. Deze prijzen worden toegekend in twee categorieën: primair en voortgezet onderwijs. De jury, bestaande uit experts van Cito, SLO, Malmberg en Esther Faasen (Nationaal Onderwijstalent 2023), had de moeilijke taak om twee winnaars te selecteren uit de indrukwekkende groep finalisten.

Nationaal Onderwijstalent primair onderwijs 2024

In de categorie primair onderwijs ging de titel naar Martin Schilder. Deze onderwijsprofessional blonk uit met het educatieve bordspel ‘Leesbeesten’, dat ontwikkeld is op basis van grondig onderzoek. Het spel, gericht op leerlingen van groep 4 tot 8, is ontworpen om de leesmotivatie en leesvaardigheden te verbeteren. De jury prees het originele en creatieve concept, dat eenvoudig overdraagbaar is naar andere onderwijsinstellingen.

Nationaal Onderwijstalent primair onderwijs 2024

In de categorie voortgezet onderwijs kende de jury de titel toe aan Ingrid Kuiken. Zij verraste de jury met haar gedurfde onderzoek naar het gebruik van AI in de klas. Haar handleiding voor de inzet van ChatGPT en andere AI-tools was indrukwekkend en biedt veel mogelijkheden voor toepassing in verschillende vakken, onderwijsniveaus en zelfs het primair en hoger onderwijs. De jury was onder de indruk van de praktische waarde en brede toepasbaarheid van dit onderzoek.

Nationale Onderwijstalenten 2024
Beeld: Ruud van der Graaf (vlnr: Ingrid Kuiken, Eppo Bruins, Martin Schilder)