Rekenen-wiskunde po
thema's

toekomstbestendig reken/wiskundeonderwijs
Onze trendanalyses geven snel een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen en knelpunten in het curriculum van rekenen en wiskunde.

rekenen-wiskunde voor jonge kinderen
Hier kun je lezen over rekenen-wiskundeonderwijs voor kinderen van 2 tot ongeveer 7 jaar. Wat kun je deze kinderen leren bij rekenen-wiskunde? Op welke verschillende manieren kun je dit aanbieden?

leerlijnen
Hier kun je informatie vinden over leerlijnen rekenen en wiskunde, waaronder Digilijn, Leerplan in Beeld en 10-14-onderwijs.

wiskundig denken
Naast wiskundige kennis en vaardigheid is het belangrijk dat leerlingen leren wiskundig te denken. Wat is dat? En hoe leren ze dat? Daarover kun je hier meer lezen.
leestips
Artikel uit 'Volgens Bartjens, 38 (3)
Het doel van dit promotieonderzoek was inzicht te krijgen in het leeraanbod en de leerondersteuning die Nederlandse reken-wiskundemethodes bieden.
Basisvaardigheden rekenen en wiskunde
Bij rekenen en wiskunde gaat het om kennis, vaardigheden en inzichten die nodig zijn om te kunnen deelnemen aan de maatschappij. Met de basisvaardigheden van rekenen en wiskunde kunnen leerlingen zich daarnaast verder ontwikkelen in rekenen en wiskunde, in andere vakken en in het vervolgonderwijs.
Wil je meer weten? Kijk dan op ons platform basisvaardigheden. Hier vind je inspiratie en adviezen over het versterken van basisvaardigheden rekenen en wiskunde.
Actualisatie kerndoelen rekenen en wiskunde
De huidige kerndoelen rekenen en wiskunde zijn verouderd. Een kerndoelenteam heeft actuele conceptkerndoelen ontwikkeld. Deze zijn nog niet wettelijk verplicht. Toch is het goed om er nu vast kennis van te nemen. De conceptkerndoelen laten zien welke kennis, vaardigheden en inzichten leerlingen nodig hebben voor deelname aan de maatschappij en het volgen van vervolgonderwijs. Je kunt de conceptkerndoelen en functionele kerndoelen downloaden via het platform actualisatie kerndoelen rekenen en wiskunde.
agenda
nieuws
- Basisschoolleerlingen rekenen in 2023 nog net zo goed als 20 jaar geleden16 december 2024
- Aanbevelingen voor werken vanuit hoge verwachtingen bij rekenen en wiskunde compleet19 november 2024
- SLO publiceert de definitieve conceptkerndoelen Nederlands en rekenen en wiskunde14 oktober 2024
- Handvatten voor werken vanuit hoge verwachtingen bij rekenen en wiskunde3 april 2024
- Pilotversie teamgidsen voor taal en rekenen en wiskunde4 maart 2024
relevante SLO-publicaties
- Definitieve conceptkerndoelen rekenen en wiskunde inclusief toelichtingsdocument3 oktober 2024
- Teamgids rekenen-wiskunde bijlagen12 februari 2024
- Teamgids rekenen-wiskunde bijeenkomst 312 februari 2024
- Teamgids rekenen-wiskunde bijeenkomst 212 februari 2024
- Teamgids rekenen-wiskunde bijeenkomst 112 februari 2024