Verdieping door FE-experts
Op deze pagina vind je een aantal inspirerende, ondertitelde lezingen en inhoudelijke blogs met veel links naar materialen van bekende experts op het gebied van formatief evalueren. De video’s en blogs zijn de opbrengsten van de jaarlijkse conferenties Formatief evalueren.
De leerling als feedbackgenerator (David Nicol)
Feedback wordt vaak gezien als informatie die de leraar of medeleerling geeft aan de lerende. Maar eigenlijk draait het om hoe de lerende feedback zelf vertaald: the inner feedback. Op deze pagina vind je een inspirerende, ondertitelde lezing, blog, hand-out en een link om verder te kijken en lezen hoe je dat interne proces kunt beïnvloeden.
De FE-gamechangers (Shirley Clarke)
Effectief leren met formatief evalueren vraagt om doordachte keuzes. Clarke benoemt een aantal gamechangers, handig op een rij inclusief verhelderende praktijkvoorbeelden.
Op deze pagina vind je een inspirerende, ondertitelde online lezing en blog om verder te kijken en lezen hoe formatief evalueren er in jouw les uit kan zien.
Feedback in de klas: verborgen leerkansen (Stijn Vanhoof)
Uren spenderen aan correctiewerk en feedback geven, maar vervolgens merken dat leerlingen er te weinig mee aan de slag gaan. Herkenbaar voor veel leraren. Het kan anders. Op deze pagina vind je een inspirerende blog en website om verder te lezen hoe het anders kan: feedback als wezenlijk onderdeel van je lesaanpak. En dat vanuit het perspectief: ‘Wat doet leerlingen leren?’
Feedback: maak de lerende beter, niet het product (Dylan Wiliam)
Formatief werken en feedback in dienst van diep leren. En een betere lerende is een leerling die begrijpt dat de sleutel tot leren bij hem zelf ligt: de leerling besluit tot leren, niemand anders. Op deze pagina vind je een inspirerende blog, hand-out en link om verder te lezen je hoe je de leerling actief aan de slag kan laten gaan.
Less is more: over effectieve feedback (Harry FlecherWood)
Doseer je feedback. Ieders werkgeheugen is beperkt. Ook dat van leerlingen. Stop daar dus niet teveel tegelijk in. Maar hoe dan wel? In deze blog lees je hoe je met doelgerichte en effectieve feedback aan de slag kan.