Wat is een vaardigheid en wat niet?
Het gaat in het onderwijs vaak over vaardigheden, maar wat is eigenlijk een vaardigheid?
Wat is een vaardigheid?
Vaardigheden komen tot uitdrukking in denkactiviteiten en/of handelingen die nodig zijn om een taak uit te voeren, een probleem op te lossen, iets te maken of iets te presteren. Vaardig denken en handelen is gericht op een bepaald doel in een bepaalde context. Bijvoorbeeld: een spreekbeurt houden in de eigen klas over het uitsterven van diersoorten.
Of iemand vaardig is, zie je aan de handeling en/of aan het resultaat of product. Iets kan toevallig goed gaan, dus het is niet meteen zeker dat iemand over de vaardigheid beschikt. Omgekeerd komt een aanwezige vaardigheid ook niet altijd tot uitdrukking, het kan ook mis gaan. Een vaardigheid is dus een vermogen om iets te doen en te realiseren, en op een goede of adequate manier.
Kortom: Een vaardigheid is een vermogen om door middel van denken en handelen op basis van bepaalde kennis problemen op te lossen of taken adequaat uit te voeren.
Wil je weten hoe kennis en vaardigheden samenhangen? Lees dan Vaardigheden en kennis trekken vaak samen op.
Wat is een vaardigheid niet?
- Een vaardigheid is geen competentie. Een competentie is 'een persoonlijk samenhangend geheel van kennis, vaardigheden en houdingen die in combinatie nodig zijn om bepaalde taken adequaat te vervullen’. Competenties betreffen vooral realistische of authentieke taken in beroepen en maatschappelijke activiteiten.
- Executieve functies zijn geen vaardigheden, maar basale neurocognitieve processen die meestal onbewust verlopen. Wil hier meer over weten? Lees dan Wat zijn executieve functies en wat zijn ze niet? (pdf, 149 kB)