Vakspecifieke thema's
verfijn de resultaten
Zoeken in de index

Executieve functies zijn hogere cognitieve processen die nodig zijn om activiteiten te plannen en te sturen.
Alle executieve functies hebben een controlerende en aansturende functie. Ze kunnen worden gezien als de 'dirigent' van de cognitieve vaardigheden. Executieve functies helpen je bij alle soorten taken. Executieve functies vertellen niet hoe intelligent, charmant of verbaal vaardig iemand is. Deze functies bevinden zich in de prefrontale cortex van de hersenen.

Veel docenten willen formatieve evaluatie inbedden in hun lespraktijk, maar hebben behoefte aan meer houvast hierbij. Hier vindt je inspirerende voorbeelden en uitwerkingen van en achtergrondinformatie bij formatieve evaluatie in de beroepsgerichte vakken.

Inzicht in de te bereiken beheersingsniveaus van uw leerlingen is nodig om jouw leerlingen te kunnen begeleiden op weg naar de gewenste leerdoelen. Hoe kan formatief evalueren het proces van taalverwerving ondersteunen?

Wat is formatief evalueren? En hoe pas je formatieve evaluatie toe in het taalonderwijs?

Formatief evalueren betreft alle activiteiten die leerlingen én leraar uitvoeren om de leeractiviteiten van leerlingen in kaart te brengen, te interpreteren en te gebruiken om betere beslissingen te maken over vervolgstappen.

Formatieve toetsing is een verzamelterm gehanteerd voor alle toetsingsinstrumenten, activiteiten en procedures die gebruikt kunnen worden om het leerproces van leerlingen te ondersteunen. Op dit terrein gebeurt momenteel veel in Nederland.

Dit thema over geïntegreerd lees- en schrijfonderwijs in het voortgezet onderwijs is een praktisch hulpmiddel voor leerkrachten Nederlands die meer samenhang in en tussen hun lees- en schrijflessen willen aanbrengen.

Genredidactiek staat voor een onderwijsaanpak waarin leerlingen systematisch vertrouwd gemaakt worden met de communicatieve en conceptuele werking van teksten. Het uiteindelijk doel is dat leerlingen zelfstandig alle onderwijsrelevante teksttypen kunnen lezen en schrijven.

In het verleden zijn meer dan eens kanttekeningen geplaatst bij de geschiktheid van het Gemeenschappelijk Europees Referentiekader (ERK) als model voor jonge leerders. Ook in Taalprofielen zou bij de uitwerking van het ERK voor de Nederlandse situatie te weinig rekening gehouden zijn met deze groep. Voor deze leerlingen is de Global Scale of English Learning Objectives (GSE) een goed alternatief.

In 2018 is er een aanvulling op het ERK verschenen: de 'Companion Volume'. Deze versie weerspiegelt de ontwikkelingen in de laatste tien jaar.