(Les)boeken ter voorbereiding op de Rome- of Griekenlandreis

2 april 2020

De "Grand Tour" voor de gymnasiast

Een schoolreis naar Rome of Griekenland of een andere klassieke bestemming is geen vakantie, maar een manier om het schoolvak LTC en GTC vorm te geven. De vakinhoudelijke voorbereiding en de reis zelf vraagt veel van docent en leerling. Uitgevers bieden verschillende boeken ter ondersteuning van docent en leerling.

​Rome

​​Eisma Caput ​Mundi​. Het complete lesmateriaal biedt een overzicht van de geschiedenis, archeologie en kunstgeschiedenis van de stad Rome, zowel in de Oudheid als in de Renaissance. Ook wordt aandacht besteed aan Ostia, Villa Hadriana, Sperlonga en Pompeji.

Eisma Laus Romae. Deze “Lofzang op Rome”, is een bundel van 16 artikelen die betrekking hebben op belangrijke momenten uit de cultuurgeschiedenis van Rome van 1200 v.Chr. tot en met het gedicht van Lucebert over Rome uit 1957. Het boek biedt allerlei achtergrondinformatie voor bij de lectuur van Latijnse teksten en de Romereis.

Eisma Saxa loquuntur. Dit boek presenteert een bloemlezing van meer dan 60 individuele inscripties op 35 locaties in Rome. Saxa Loquuntur (“de stenen spreken”) is geschreven voor de gevorderde leerling Latijn die met school naar Rome gaat. Daarnaast is het ook zeer geschikt voor studenten, begeleiders van Romereizen en andere belangstellenden.

Hermaion Rome, leven met het verleden. Compleet thematisch lesmateriaal voor de voorbereiding op de Romereis. Deze stadsgids om mee te nemen op Romereis compleet met plattegronden van Rome, van archeologische sites, van kerken en van musea. Ook met opdrachten die uitgevoerd kunnen worden bij museumbezoek en Rome-tips naar keuze.

Primavera Pers Met het oog op Rome. Het Forum RomanumDit boekje biedt hulp bij die ontdekkingstocht. Korte beschrijvingen op basis van de meest recente inzichten worden afgewisseld met sturende vragen, waarmee de bezoeker op veelzeggende details gewezen wordt. Met deze prikkeling van de verbeelding komt het Forum in volle glorie tot leven.

Primavera Pers Een nacht in Pompeii. Aan de hand van de Franse schrijver Théophile Gautier bezoek je Pompeii de dag voor de uitbarsting. Deze uitgave plaatst de originele Franse tekst naast een Nederlandse vertaling rijk geïllustreerd met afbeeldingen, gedichten, dagboekaantekeningen, reisgidsfragmenten, en opgravingsverslagen uit de achttiende- en negentiende-eeuwse Pompeii-receptie.

Griekenland

​Hermaion Op reis door Griekenland​. Met dit reisboek herbeleef je de grand tour in een trip van Athene naar Marathon, van Sparta naar Delphi en van Meteora naar Thessaloniki. Boordevol met achtergrondinformatie over de oude filosofen, het antieke theater, de beeldhouwkunst en het dagelijks leven van de oude Grieken. Maar ook de Byzantijnse geschiedenis, de Turkse overheersing en de modern-Griekse geschiedenis komen aan de orde. ​

contactpersoon

annemieke-van-der-plaat