Voorbeeld leermiddelen digitale geletterdheid

18 februari 2020

Wat zet je wel of niet op social media? Waar vind je betrouwbare informatie? Hoe ontwerp je je eigen games en hoe schitter je voor het digibord met de mooiste presentatie?
Er zijn ontzettend veel methodes, lessen en lessenseries ontwikkeld voor digitale geletterdheid. Ben je op zoek naar leermiddelen waarin alle vier vaardigheden van digitale geletterdheid aan bod komen? Zowel voor PO als VO hebben we de belangrijkste op een rij gezet.

Basicly, 2019. Doelgroep: PO 1-8, VO, 1-3
Online platform met lessen voor alle vier leerlijnen, verdeeld over vijf niveaus waarbij wordt uitgegaan van de SLO-doelen digitale geletterdheid. Met leerpaden en instructievideo's voor de leerkracht. Naast de betaalde (Premium) versie is er ook een gratis (Free) abonnement.

Delta de draak, 2018. Doelgroep: PO 1-8
​Doorlopende leerlijn opgebouwd uit vier digitale thema’s die samen een geïntegreerd geheel vormen: computational thinking (digitale principes, structuren en logica); mediawijsheid (veilig, sociaal, weerbaar en kritisch met media); programmeren (in Scratchjr en Scratch); Office & GSFE (maak je eigen presentaties en documenten in Google Apps of Office).
De methode bestaat uit: twintig lessen per groep, werkboekjes (groep 3-8), leerkrachtomgeving (met leerkrachtinstructievideo's en informatie voor ouders), de programmeerbare robot Otto en spelmaterialen voor de Bee-Bot lessen.

Digit, 2016-2017. Doelgroep: VMBO 1-2, HV 1-3
Online methode digitale geletterdheid in twee versies (vmbo en havo/vwo). Totaal 40 lesuren verdeeld over vijf blokken: de vier vaardigheden en een blok overkoepelende projecten (kennis en vaardigheden van de eerste vier blokken).
Het blok Mediawijsheid bevat veel klassikale lesmomenten. De overige drie onderdelen van digitale geletterdheid kunnen leerlingen zelfstandig door werken. Het is ook mogelijk losse modules van Digit aan te schaffen. Er is ook een versie voor praktijkonderwijs Digit-PrO verkrijgbaar.

Digitale geletterdheid (V)SO, 2019. Doelgroep: SO, VSO
Startpagina met leerlijn en lesmateriaal over digitale geletterdheid, geschikt voor leerkrachten en leerlingen in het speciaal onderwijs. Materialen kunnen gesorteerd worden op thema, de onderdelen van de leerlijn Digitale geletterdheid (V)SO en op uitstroomprofiel.

EduappDoelgroep: PO, VO
Lijsten met apps en lesideeën. Er kan gezocht worden op vak of onderwerp en er kunnen nieuwe lijsten gemaakt worden. Bijvoorbeeld voor informatievaardighedenmediawijsheid en
programmeren. En ook voor andere 21e eeuwse vaardigheden.

Gynzy Digitale geletterdheidDoelgroep: PO 1-8
Lesstof voor alle vier leerlijnen digitale geletterdheid. De leerlijn is ontwikkeld door FutureNL en gebaseerd op de SLO-doelen.

Handboek digitale geletterdheid, Kennisnet, 2017-2018. Doelgroep: PO, VO
Handboek voor iedereen die digitale geletterdheid een structurele plaats in het onderwijs wil geven. Voor schoolleiders en schoolbestuurders maar ook voor leraren die inspiratie willen opdoen.
De bijlage bevat: voorbeeldleerlijnen, lestips en projectideeën, checklists en handvatten voor gesprekken over internet met leerlingen. 
Het handboek wordt regelmatig geactualiseerd en is kosteloos te downloaden.

LerenDoenMaken, 2017. Doelgroep: PO 1-8, VO 1-2
Platform met opdrachten voor toekomstgerichte vaardigheden. Leerlingen kunnen bij het kiezen van een opdracht in de huid kruipen van een 'specialist' (bijvoorbeeld: journalist/schrijver, programmeur/gameontwerper, reisleider/gids, wetenschapper/uitvinder). Er kan ook geselecteerd worden op vaardigheden en op niveau.

Lesmap Robotica in de klas, Rekenwinkel en Lokaal 2.20, 2019. Doelgroep: PO 1-8
Drie mappen (ook los verkrijgbaar) die samen een doorlopende leerlijn vormen. Elke map bespreekt vijf robots, met elk drie lessen in drie fases. Dus in totaal 45 lessen.
Onderbouw: Bee-Bot, Qobo, Cubetto, Intelino en Dash.
Middenbouw: Edison, Blue-Bot, Pro-Bot, Sphero en Dash.
Bovenbouw: Merge Cube, Edison, Fable, Pro-Bot en SAM Labs.

LessonUp, Future NL. Doelgroep: PO 1-8, VO 1-2
Leskanaal met lessen en lesplannen voor digitale vaardigheden. Voor computational thinking zijn al ruim 350 lessen opgenomen. Deze lessen zijn ook in een leerlijn geplaatst, met een overzicht van producten die aangeschaft kunnen worden ter ondersteuning van activiteiten. Onderdeel van het leskanaal zijn de wekelijkse lessen Digi-doener.

Online Masters, VodafoneZiggo, 2018. Doelgroep: PO 7-8, VO 1-2
Gratis online lesprogramma. Het lespakket behandelt vier thema's: de digitale wereld, creatief en vaardig online, veilig online en bewust online. De leerlingen bekijken de video’s waarin de masters uit het vak de leerlingen meenemen in hun wereld. Met een handleiding voor leraren; werkbladen per module en digibordlessen.

SkillsDojo, Stichting SkillDojo, 2018. Doelgroep: PO 4-8
Verzameling opdrachten ('missies') waarbij leerlingen zelfstandig of in kleine groepjes aan het werk kunnen. Ook met aandacht voor ontwerpende en onderzoekende vaardigheden.
Website bevat onderdeel dat specifiek gericht is op leerkrachten.

ToekomstklasDoelgroep: PO, S(B)O
Platform waar werkvormen, lessuggesties en ideeën rondom 21e -eeuwse vaardigheden zijn te vinden of geplaatst kunnen worden. Je vindt er werkvormen voor 21e -eeuwse thema's, digitale geletterdheid en ICT, probleemoplosvaardigheden, kritisch denken, creativiteit, samenwerken & communiceren, zelfregulatie.

Kijk voor de voorbeeldmaterialen voor de afzonderlijke vaardigheden bij: